Diş Tedavisi

Lamine Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Lamine Diş Kaplama Nasıl Yapılır

Lamine diş kaplama, yaprak diş veya porselen kaplama gibi başka adlarla da bilinmektedir. Dişlerin ölçülerine göre özel olarak yapılan ve daha beyaz, pürüzlü olmayan bir diş görüntüsünü temin eden bu kaplamalar dişte milimetrik seviyede bir inceltme uygulanarak yapılmaktadır. Laboratuvar yerinde hazır edilen ve ince formları sebebi ile yaprak olarak isimlendirilen diş kaplamalar, materyalleri inceltme ardından dişe yapıştırılmaktadır.

Dişe sadece 0,3 milimetre ile 0,7 milimetre ölçüsünde bir inceltme uygulanarak yapılıyor olması, yaprak diş kaplamaların yapay olmayan diş görüntüsünü sunmasında tesirlidir. Porselen materyal kullanılarak üretilmesinden dolayı lamine diş kaplama da ışık geçirgenliği fazladır. Böylece oldukça estetik ve yapay olmayan bir görüntü elde edilmiş olmaktadır. Yaprak diş kaplamalar, metal materyal kapsamıyor ve bu da yapay olmayan görüntüsünde tesirli olan ögelerden bir tanesidir.

Dişin sarı renkte gözükmesinden, çatlak, leke veya düzenli olmayan diş görünümünden rahatsızlık duyan kişiler için lamine diş kaplamaların gayet ideal bir tercih olduğunu söylemek mümkündür. Tabii ki bazı hastalar için lamine diş kaplamaları doğru bir seçenek olmamaktadır.

Öncelikle kişinin işlemden neler arzu ettiğinin net hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kesinlikle ayrıntılı bir muayene yapılmasına da gereksinim duyulmaktadır. Ağız içinde çürük diş mevcut mu, diş etlerinin sağlığı yerinde mi, gibi bazı veriler muayeneyle elde edilmektedir. Muayene sonrasında bireyin lamine diş kaplama için müsait bir aday olup olmadığı kolaylıkla belirlenmektedir. Şayet diş çürükleri ya da diş eti rahatsızlığı gibi diş ve ağız sağlığı ile ilgili türlü sorunlar mevcut ise ilk olarak tedavilerin yapılması gerekmektedir. Sonrasında diş kaplama adımına geçilmektedir.

Kaplamanın dişlere uygun biçimde hazır edilmesi için ağız içinden ölçü alınmaktadır. Lamine kaplamanın her bir tanesi kişiye özel olarak elde edilmektedir. Kaplamalar laboratuvarlarda hazır edilmesinin ardından işlem adımına geçilmektedir. Özel yapıştırıcı bir materyal tercih edilerek diş yüzeyine yaprak kaplama yapıştırılmaktadır. Dişte ufak bir aşındırma yapılmasının ardından yapıştırıcıyla diş üstüne sabitlenen kaplama uzun müddet problemsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Tabii ki işlem adımında kişinin acı hissi duyması mümkün değildir. Lamine diş kaplaması, kişi yönünden gayet rahat bir dönemde tamamlanan uygulamalardandır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir