Diş Tedavisi

Kuron Nedir? Neden Yapılır?

Kuron Nedir? Neden Yapılır?

Kuron nedir? Kuron neden yapılır? Kuron kimlere uygulanır? Kimler kuron yaptırabilir? Kuron tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kuron nasıl uygulanır? Kuron kaplama nedir? Porselen kuron kaplama uygulaması nedir? Kuron hakkında aklınıza gelen ve merak ettiğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Kuron Nedir?

Kuron çürümüş veya hasar almış diş üzerine diş şeklini taklit eden bir protezdir. Halk arasında kurona aynı zamanda kaplama denmektedir. Bunun yanı sıra porselen diş olarak da adlandırılmaktadır.

Kuronlar çeşitli nedenler yüzünden kullanılmaktadır. Meydana gelen kırılmalar veya çürümeler nedeni ile pek çok kişi kuron tedavisini tercih etmektedir.

Kuron dişin hasar gören kısmını tamamen sararak dişin güçlenmesini sağlar. Kuronlar kırık veya çürük dişlerin yanı sıra rengini kaybetmiş veya şekli bozulmuş dişlere de uygulanabilir. Estetik açıdan dişin güzel görünmesini isteyenler kuron tedavisine başvurabilir. Kuronlar laboratuvar ortamında veya bilgisayarlı bir tarayıcı sistemi aracılığı ile hazırlanabilirler. Kuronlar seramikten veya metal üzerine uygulanan porselenlerden yapılabilir. Eski zamanlarda sadece metal veya altından yapılmış kuronlar kullanılmaktaydı. Günümüzde ise yerini daha estetik açıdan güzel görünen beyaz kaplamalar yer almaktadır.

Kuron Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kuron tedavisi sonrasında herhangi bir rahatsızlık hisse duymazsınız. Bunun yanı sıra eğer diş içerisinde yer alan sinirlerde bir hassasiyet probleminiz varsa bu durum kuron tedavisinden sonra da devam edebilir. Sıcağa ve soğuğa karşı kuron tedavisinden sonra hala bir hassasiyet hissediyorsanız zaman kaybetmeden diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Kuron tedavisinde metal alaşımlı bir kuron kullanıldığı zaman bazı hastalarda koyu bir çizgi oluşmaktadır. Bu koyu çizgi metal kuronun kendisidir. Bu durum oldukça normaldir.

Kuron takılan dişlerin diş eti hastalıklarına ve çürümeye karşı herhangi bir koruması yoktur. Bu nedenle kuron tedavisinden sonra da ağız ve diş bakımınıza oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir