Diş çürükleri, diş eti rahatsızlıkları ve travmalar neticesinde diş kaybının meydana gelmesi, neredeyse herkesin yaşamında bir defa bile olsa yaşadığı bir durumdur. Nedeni ne olur ise olsun, yitirilen dişin yerine yenilerinin gelebilmesi için tercih edilen pek çok dental tedavi yöntemi yer almaktadır.
Protetik diş tedavisi veya halk arasında bilinen ismi ile protez; diş kaybı ardından meydana gelen boşlukları farklı protez kullanımına başvurarak doldurabilmeyi amaçlayan bir tedavi tekniğidir. Kron köprü protezi, diş kaybı ile karşı karşıya olan hastalar için umut veren teknikler arasında bulunmaktadır.
Kron köprü işlemi, diş formunda ortaya çıkan madde kaybını ortadan kaldırarak, sağlıklı görünümüne ulaşmasına yardımcı olan bir kaplama uygulamasıdır. Komşu dişler şeklinde isimlendirilen, diş kaybı meydana gelen alanın iki tarafında bulunan sağlıklı dişlerin, ilave edilecek köprü protez formunu sabit tutacak şekilde tekrardan biçimlendirilmesi ile yapılmaktadır.
Kron Köprü Protezi Nasıl Yapılır?
Köprü protezi önceki dişlerden, yani ağızda eskiden beri var olan doğal dişlerden, destek alınarak yapılmaktadır. Kron köprü protezi yapım evreleri arasında ilk sırada yer alan, boşluğun yan tarafındaki dişlerin ufaltılmasıdır. Boşluğun ya da hasar görmüş dişlerin ideal seviyede ve açıda ufaltılması tedavinin gidişatı bakımından son derece mühimdir. Ardından ufaltılan dişlerin üstüne porselen bir yapı ilave edilerek köprü protez yapılmış olur.
Kron köprü işlemi genellikle birkaç seansta gerçekleştirilen bir uygulamadır. Dişlerin ufaltılmasının ardından, sabit protez hazır olana dek hastanın zorluk yaşamaması adına genelde kişiye geçici protez yapılmaktadır. Ölçüsü alınan protezin takılmasının ardından, kişinin proteze alıştığından emin olmak ve ağızda yabancı madde mevcutmuş gibi his oluşmasına engel olmak için, diş doktorları tarafından rutin kontroller yerine getirilir.
Gerçekleştirilen kron köprü işleminden sonra, bütün tedavilerde olduğu gibi ayrıntılı kontroller yapılmaktadır. Bu işlemin ağız içerisinde herhangi bir sıkışma problemine yol açıp açmadığı kontrol edilmelidir. Sadece tedavi aşamasında değil tedavi sonrasında da kron köprünün doğru olup olmadığından emin olmak için kontroller sağlanmalıdır. Bu kontroller sayesinde hastada meydana gelebilecek rahatsızlık hissi ve başka türlü problemler ortadan kaldırılabilir.