Diş Tedavisi

İmplant Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşur?

İmplant Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşur?

Dişlere uygulanan diş implantı dişlerin yerini alan ve çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Ayrıca diş implantı titanyumdan üretilmektedir. İmplantlar diş hekimi tarafından çene kemiğine yerleştirilerek kemik ile kaynaşması beklenir.

İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra üzerine doğal diş görünümünü alan dişler yerleştirilmektedir.

Yapılan implant tedavilerinde hastalar hayal ettikleri güzel gülüşlere sahip olmaktadır. Ayrıca implant tedavisi sonucunda hastalar memnun bir şekilde ayrılmaktadır.

Diş İmplantı Tedavisi Yapılmadan Önce Ne Yapılır?

Diş implantına başlamadan önce öncelikli olarak hastanın genel sağlık durumu kontrol edilmektedir. Daha sonra implantların nereye ve nasıl yerleştirileceğinin belirlenmesi amacı ile alt ve üst çeneyi görebilmek için film çekilmektedir.

Ayrıca kemik yapısını üç boyutlu olarak görebilmek için volumetrik bilgisayarlı tomografiler kullanılır. Daha sonra çenenin ve dişlerin ölçüsü alınır.

Bütün analizler yapıldıktan sonra hastaya kaç dişinin değiştirileceği ve dişlerin genel durumu hakkında bilgi verilir. İmplant tedavisine başlanmadan önce diş hekimi hastaya implant türleri hakkında bilgi vermektedir. Hastanın tercih ettiği implant belirlendikten sonra implant tedavisine başlanır.

İmplant tedavisine başlandıktan sonra ameliyat gününden birkaç gün önce hastanın önlem olarak antibiyotik kullanması gerekmektedir. Lokal anestezi ile yapılacaksa eğer ameliyat günü hastanın kahvaltı yapmış olması gerekir. Diğer bir durumda eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyat günü hiç bir şey yememiş olması gerekmektedir.

İmplant tedavisi dört farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bunlar;

  • Dikişli
  • Dikişsiz
  • Tel aşamalı yöntem
  • İki aşamalı yöntem

İmplant tedavisi toplamda beş aşamadan oluşmaktadır.

  1. Aşama: Hastaya anestezi yapılarak hasta uygulamaya hazır bir hale getirilir. Tedavi yapılacak olan dişler temizlenir ve daha sonra diş çekme işlemine geçilir. İmplantın yerleştirileceği yerler kemik kesi ile ortaya çıkarılır. Kemiğe delik açıldıktan sonra implant vidaları yerleştirilir. Daha sonra diş eti dikilerek implantın üzeri kapatılır.
  2. Aşama: İlk aşama sonrasında çene kemiğinin büyüyüp diş implantı ile birleşmesi beklenir. Hastanın durumuna bağlı olarak bu durum 6 aya kadar uzayabilmektedir.
  3. Aşama: Kemiğin büyüme sürecin tamamlandıktan sonra destek yapılması gerekiyorsa eğer diş hekimi dayanağı diş implantına takar ve diş eti dokusunu dikerek üzerini kapatır. Bu bölge yaklaşık olarak iki hafta sonra iyileşir.
  4. Aşama: 4. adımda ağız kalıpları çıkarılır. Daha sonra yapay dişlerden bir tanesinin uygulanmasına karar verilir.
  5. Aşama: Son aşamada yapay diş vidalanarak veya yapıştırılarak yerine yerleştirilir. Bu tedaviden sonra dişin yerine alışma süreci ve iyileşme süreci beklenir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir