Estetik çene ameliyatı; gelişimsel yönden çenenin ufak, büyük, geride ve ileride olması, diş kapanışının düzgün olmadığı, çene açılarının çok fazla geniş ya da dar olduğu kişiler için doğru bir tedavi alternatifidir. Yaş almaya başladıkça çene kemiği ve çene ucu yağ yastıkçığı ufalmaya başlar. Bu ufalma boyun yaşlanmasını hızlı hale getirir. Yaşlanmaya başlayan yüzün tedavi yönteminde en fazla tercih edilen iskelet büyütme uygulaması da çene estetiğine dahildir.
Estetik Çene Operasyonları Nelerdir?
- Çene Protez İşlemi
Çene protez operasyonları, çene uçlarının ya da çene açılarının sentetik implantla büyük hale getirildiği ve geliştirildiği operasyonlara verilen ortak addır. Çene protezleri olarak medporlar, silikonlar, goretexler gibi türlü materyaller tercih edilebilir. Protez, çenenin alt kısmına uygulanan iki- üç santimetrelik bir kesiden veya ağız içinden uygulanan bir kesi yerine konumlandırılır ve çoğu vakit bir- iki tane ufak vidalarla kemiklere sabit hale getirilir. Ağız içerisinden uygulanan işlemlerde dikiş ağız içerisinde olduğu için deride gözüken iz bulunmaz. Çenenin alt kısmında uygulanan işlemlerdeyse deri üstünde kesi uygulanır fakat bu kesi çenenin alt kısmındaki tarafı gölgede olur ve günlük yaşamda fazla dikkatleri üstüne toplamaz.
Çene protez uygulaması işlem basitliğinden dolayı, boyun ve burun estetiği gibi uygulamalar ile daha fazla kombine edilen bir yaklaşımdır. Bilhassa çeneleri ön tarafa uzatma ve büyütme hususunda sık sık kullanılır.
- Çene Ucu Kaydırma Operasyonu
Genioplasti olarak da adlandırılan bu operasyon, çenenin uç kısmındaki kemikleri kesip, alanını farklılaştırmak manasındadır. Çenenin uç kısmındaki kemiklere yatay bir kesik uygulanır. Kesilmiş kemik ön tarafa, aşağı tarafa, geri tarafa kaydırılır. Titanyum plaklar, vidalarla yeni yerine sabit hale getirilir. Bu yöntemle çene ucu altı- sekiz milimetre kadar ön tarafa taşınır. Çene ucunu ön tarafa ilerletebilmenin protez/ implant tedavisine nazaran en büyük avantajı, çeneleri yalnızda ön tarafa doğru değil ufaktan aşağı tarafa doğru da ilerletmeye ve uzatmaya olanak temin eder.
- Ortognatik Cerrahi Operasyonu
Bazı çene deformitesinde üst ve alt çenenin arasındaki dişlerin dizilimleri ve kapanışları yönünden uyumsuzluklar yer almıştır. Diş kapanışı sorununu düzgün hale getiren, çeneyi bir tüm olarak geri ya da ön tarafa kaydıran ve bunun sayesinde yüzü biçimlendiren operasyonlara verilen isimdir. Ortognatik cerrahisi, gelişimsek ve genetik olarak alt veya üst çenelerin birbirine göre geri tarafta veya ileri tarafta olması, kısa ya da uzun olduğu haller için kullanılan kompleks operasyonlardır. Bu operasyonlarda tipik şekilde ağız içinde uzun kesikler uygulanır ve kemik bir tüm şekilde hareketlendirip ilerletir. Bu operasyonların ardından titanyum plak vidalar ile tanılarda bulunulur ve çoğu vakit diş, özel tel sistemi vasıtasıyla birbirine tutturulur.
Bu operasyonlar, estetik olduğu gibi işlevsel yönden de en iyi alternatifi sağlamak ile beraber icra edilmesi ve operasyondan evvel ve ardından olan dönemleri son derece güçtür.
- Çene Köşesi Protez Operasyonu
Erkeklerde ön taraftan bakıldığında çene açısının gözükmesi, dış görünüş olarak istenen bir görüntüdür. Çene açılarının dar olduğu yüz, uzun ve ince gözükürler. Bu görüntüden rahatsızlık duyan kişilerin çene açısı, çene açısı protezinin sayesinde genişletilir. Bu doğrultuda ağız içerisinde her on dört günde dört- beş santimetrelik kesik uygulanır ve çene açısına erişilir. Bu bölüme uyum temin eden protezler, kemiklerin üstüne konumlandırılır ve iki tane vida ile yerine sabitleştirme işlemi yapılır.