Diş Tedavisi

Dolgu Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Dolgu Vardır?

Dolgu Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Dolgu Vardır?

Dolgu nedir? Dolgu çeşitleri nelerdir? Dolgu hangi dişlere uygulanır? Diş dolgusu nasıl uygulanır? Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Diş dolgusu düşer mi? Diş dolgusu düştükten sonra ne yapılması gerekir? Diş dolgusu hakkında merak ettiğiniz veya aklınıza gelen bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgusu kırılan dişe veya çürüyen dişlere uygulanmaktadır. Dişlerin daha kötü duruma gelmeden diş dolgusu ile dişe daha estetik bir görünüm kazandırılır.

Diş dolgusu neredeyse diş hekimliğinin ilk günlerinden beri uygulanan bir uygulamadır. Ayrıca hastaların sıkça yaptırdığı uygulamalar arasındadır. Diş dolgusu sayesinde bozuk olan dokular dişlerden tamamen uzaklaştırılarak dişlerin daha estetik ve daha sağlıklı görünmesi sağlanır.

Diş dolgu çeşitleri yapıldıkları malzemelere göre farklı çeşitlerle karşımıza çıkmaktadır. Hastanın isteğine ve arzusuna göre herhangi bir diş dolgusu uygulanabilir.

Estetik Dolgular

Estetik dolgular renk bozukluğunda, çürüyen dişlerin tedavisinde ve kırılan dişlerin onarımında tercih edilmektedir. Estetik dolgular beyaz dolgu ve porselen dolgu olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

  • Beyaz dolgu bir diğer adıyla kompozit dolgu, kompozit malzemesi kullanılarak hastaya uygulanmaktadır. Bu işlem sırasında öncelikle kırık veya çürük dişlerle birlikte bozuk dokular tek tek onarılır ve temizlenir. Temizleme işlemi bittikten sonra ışınlar aracı ile dişte yer alan boşluk doldurur. Daha sonra ise kompozit malzeme dişe sabitlenir ve cilalanır.
  • Porselen dolgu, porselen malzemesi kullanılarak yapılmaktadır. Porselen dolgu genellikle kompozit dolgu nedeni ile meydana gelen bazı bozulmaların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ön dişlerde meydana gelen sorunların tedavisinde de porselen dolgu kullanılmaktadır.

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgular oldukça eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Bu dolgu çeşidi gümüş veya gri dolgu olarak bilinmektedir.

Amalgam dolgunun malzemesi cıvadır. Amalgam dolgular dayanıklı olması ile bilinmektedir. Bu dolgu içerisinde bakır ve çinko gibi malzemeler bulunmaktadır. Amalgam dolguların ortalama ömürleri 5 yıl kadardır. İçerisinde yer alan cıvanın toksik olması nedeniyle son zamanlarda tercih edilmemektedir.

Diğer Dolgu Çeşitleri

Diş dolgu çeşitlerinin farklı malzemelerin kullanımına bağlı olarak değişmektedir. Bunlardan bir tanesi altın dolgudur. Altın dolgu, diğer dolgu materyallerinin içerisine altın doldurularak yapılmaktadır. Altın dolgunun ortalama ömrü 7 yıl kadardır.

Dolgu çeşitlerinin ömrü hastaların kullanımına bağlı olarak değişebilmektedir.

Başka bir dolgu çeşidi ise cam dolgudur. Ayrıca başka bir dolgu çeşidi daha vardır. Bu dolgu çeşidi ise kalıcı dolgudur.  Bu dolgu çeşidi ise çeşitli malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Kalıcı dolgu daha kalıcı ve uzun ömürlü olması nedeniyle sıkça tercih edilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir