Diş Tedavisi

Dişlerin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişlerin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır

Dişlerin sağlıklı olduğu farklı şekillerle ve yöntemlerle anlaşılmaktadır. Bunun için dişlerin hem beyaz hem de lekesiz olması gerekirken, diş etlerinde kanama olmamalı ve renk tonu da açık pembe olmalıdır. Ağız içerisinde hoş olmayan kötü kokunun olmaması, dişlerde hassasiyet veya ağrı olmaması da sağlıklı dişlerin belirtilerindendir. Diş ve ağzın sağlıklı olabilmesi için dişlerin rutin bakımları yapılmalıdır. Sağlığı yerinde diş görüntüsünün en mühim etkenlerinden bir tanesi de rutin diş bakımlarının uygulanmasıdır.

Dişlerin sağlıklı olması için çatlak ya da çürük sorunu ve herhangi bir hasar olmamalıdır. Diş eti de sağlığı yerinde ve normal renk tonundadır. Ayriyeten, dişin hizalaması da düzgün şekildedir. Bu nitelikler, diş sağlığının yerinde olduğu kanıtıdır.

Dişlerin sağlığının iyi durumda olması, genel sağlık için de son derece mühimdir. Diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri, kalp rahatsızlıkları, diyabet ve başka sağlık problemlerine sebep olur. Bu sebepten, diş bakımları rutin haline getirilmelidir. Gün içinde 2 defa diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, rutin diş doktoru kontrolü ve sağlıklı diyetler, dişin sağlıklı kalabilmesini temin etmek için mühimdir.

Sağlıklı bir diş, estetik yönden de mühimdir. Beyaz renkte ve doğal görüntü, hoş bir gülümseme temin eder ve kişinin kendine olan güvenini yükseltir. Dişlerin sağlıklı olmasına özen göstererek, hoş ve sağlıklı bir gülüş için gereken bütün niteliklere sahip olabilirsiniz.

Dişlerin Sağlıklı Olması İçin Tavsiyeler

Sağlıklı bir diş, rutin diş bakımıyla muhafaza edilir. Bu nedenden, sağlıklı bir diş için bazı tavsiyeler aşağıdaki gibidir:

  • Diş fırçalama sıklıkları ve yöntemleri: Dişinizi gün içinde minimum 2 defa, akşam ve sabah diş fırçası ile fırçalarken, florür içeren diş macunundan yana seçim yapmanız gerekli olmaktadır.
  • Diş ipi kullanımı: Diş fırçalama uygulaması, diş arasında kalabilen gıda parçacıklarını tamamı ile temizlemez. Bu sebepten, diş ipini kullanmak da dişlerin sağlıklı olabilmesi için mühimdir. Diş ipleri, dişin arasındaki plağı temizler ve diş eti rahatsızlıklarının engellenmesine destek olur.
  • Rutin diş doktoru kontrolleri: Diş doktoru kontrolü, dişlerin sağlıklı kalabilmesini temin eder. Rutin kontrol, dişteki çürüğü ve diş eti rahatsızlıklarının erkenden tanısını koymaya destek olur.

Bunların yanı sıra, dişin muhafaza edilmesi için diş koruyucusu kullanmak da mühimdir. Diş koruyucusu, dişi spor ya da fiziksel etkinlikler esnasında muhafaza eder. Sağlığı yerinde bir diş, genel sağlık için çok mühim olup, rutin diş bakımları ile hoş ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir