Diş Tedavisi

Dişler Neden Erken Çürür?

Dişler Neden Erken Çürür

Diş çürümesinin nedenleri kişiden kişiye göre değişmektedir. Diş çürümesi, dişin sert dokusu olan minenin zarar görmesi ve dişin kök yüzeyini örten sert dokunun zarar görmesinden kaynaklanmaktadır.

Diş çürümesi aynı zamanda asitli, şekerli ve dişlere zarar verebilecek besinlerin diş yüzeyinde yer tutması nedeniyle de oluşmaktadır. Ağız içerisinde pek çok bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler ise şeker, karbonhidrat ve asitli içecek artıkları ile beslenmektedir. Burada mikroorganizmalar büyüyerek asidik bir ortam meydana getirir. Meydana gelen asidik ortam dişin sert dokularına zarar verir ve çürüme meydana gelir.

Diş Çürümesi Kimlerde Meydana Gelir?

Diş çürümesine yol açan asıl neden ise şeker ve unlu gıdalardır. Bu nedenle bu tarz gıdalardan ve yiyeceklerden uzak durmayan her bireyin dişlerinde çürüme meydana gelebilir. Bunun yanı sıra ağız ve diş bakımına yeteri özeni göstermeyen bireylerde diş çürümesi kesinlikle görülebilmektedir.

Tükürük bezleri, ağız içerisinde bakteri oluşumuna ve asidik bir ortam ortam oluşmasına engel olur ancak diş çürümesine engel olamamaktadır. Yine de tükürük, diş çürümesini hafifte olsa engelleyebilecek bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle tükürük miktarı az olan ve ağızda kuruluk yaşayanlarda çürük görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Diş Çürümesi Belirtileri Nelerdir?

Diş çürümesinin belirtisi, çürüğün kapladığı yere bağlı olarak değişmektedir. Ağız içerisinde çürüğün nerede bulunduğu oldukça önemlidir. Diş çürümesi en başta belli olmayabilir. Ancak ilerleyen aşamalarda çeşitli sorunlar ile varlığını belli edecektir. Diş çürümesi olgunlaştıkça ve derinleştikçe ağızda koku, dişlerde ağrı, dişlerde sararma ve çiğneme sırasında meydana gelen ağrı hissi oluşacaktır.

Diş çürümesinde aynı zamanda sıcak veya soğuk içecek tükettiğiniz zaman bir hassasiyet meydana gelecektir.

Diş Çürümesi Nasıl Önlenir?

Dişler ile ilgili pek çok problemin önlenebildiği gibi diş çürümesi için de çeşitli önlemler alabilirsiniz. Bunun için öncelikle ağız ve diş bakımınıza gereken özeni göstermeniz gerekmektedir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra mutlaka diş ipi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Diş aralarında sıkışmış yemek artıkları bu sayede derinlemesine temizlemiş olursunuz. Son olarak ise ağız bakım suları ile gargara yaparak ağız ve diş bakımınızı sağlamış olursunuz.

Diş çürümesini önleyebilmek için ayrıca şekerli ve unlu gıdalar tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir