İsminden de anlaşılabileceği gibi, bir ya da birden çok diş kaybı sonucunda meydana gelen sağlıklı dişler içerisindeki boşlukları doldurmak amacı ile yapılan diş köküdür. 3 çeşit diş köprüsünün yapılabilmesi için genel olarak en az 2 kez diş doktorunu ziyaret etmek gerekir ve kişilerin bunları güzel bir şekilde kullanabilmeleri için iyi bir ağız sağlığı ve çenelerinde dayanıklı bir kemik yapısının olması gerekmektedir. Diş ve ağız sağlığı yeterli olmayan hastalar, diş köprüsü işlemi için iyi bir aday olmayabilir bunun sebebi bunların uygulanabilmesi için bazı kişilerin kaybetmeyi göz önüne alamayacakları bazı muhafaza edici diş minesinin kaldırılması gerekmektedir.
Geleneksel Köprüler
Geleneksel köprüler, 2 destek dişten ve bunların içinde bir ya da birden çok kayıp dişten meydana gelmektedir. “Destek dişler”, diş doktorlarının diş köprüsünde kron uygulanan orijinal dişlere söyledikleri isimken, “pontik dişler” destek dişlerin destek verdiği yapay diştir. Cleveland Clinic’e göre geleneksel köprüler en bilinen diş köprüsü çeşididir ve genellikle metal destekli seramik ya da porselenden elde edilirler.
Kanatlı Köprüler
Bazı zamanlarda doğal dişler, kayıp dişlerin sadece bir kısmında yer alır, bu gibi durumlarda diş doktorları kanatlı köprü uygulama ihtiyacı duyarlar. Her ne kadar kanatlı köprüler pontik dişlerin kron ile doğal dişlere tutturulmuş olduğu geleneksel köprüleri anımsatsa da kanatlı köprüler sadece tek bir tarafa tutturulur.
Maryland Köprüler
Rezin tutucu olarak da isimlendirilen Maryland köprüler, genel olarak ağzın ön kısmındaki kayıp diş bölgesinin doldurulması için tavsiye edilir. Bu restorasyonda, kayıp dişler metal bantlar ile destek dişlere tutturulur ve sonrasında siman ile destek dişe yapıştırılır. Maryland köprülerinin geleneksel köprüler gibi dayanıklı olmadığını ve bu sebep ile birden çok diş için tercih edildiğinde daha fazla bir başarısızlık seviyesine ulaşacağını unutmamak gerekir.
Diş Köprülerinin Bakımı
Bütün 3 diş köprüsü de aynı yüksek oranda ağız temizliği gerektirmektedir. American Academy of Cosmetic Dentistry, diş köprüsünün yapımı için destek dişin kesilmesinin bunları plağa ve dişin çürüme olasılığına karşın savunamayacak duruma getirdiğini ve etrafındaki diş eti kısmında da büyük olasılık ile diş eti rahatsızlığını ortaya çıkardığını vurgulamaktadır. Ayriyeten, besinler de köprülere sıkışabilmektedir. BU komplikasyonlara mukabil köprünüzün kullanım süresini uzatabilmek için dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır. Dişinizi yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamak uygulanan köprünün süresini uzatmaktadır. Diş taşı, plak ve diş eti iltihabı oluşmasını engellemede yardım eden bir diş macunu tercihi, köprünün kullanım ömrünün uzamasında destek olur. Cleveland Clinic, diş köprülerinin kullanım ömrünün 10 sene ya da daha uzun olabileceğini vurgulamaktadır.
Her 6 ayda bir sizlere tavsiye edilen profesyonel diş bakımı esnasında diş doktorunuz ya da dental hijyenistiniz, köprülerle beraber ağzınızın geri kalanını etkin bir biçimde nasıl temizleyeceğinizi sizlere öğretebilir. Bu arada şeker ve nişastayla beraber karamel, fındık ve patlamış mısır gibi nemli ve sert yiyeceklerden uzaklaşmak da ağzın temiz kalmasına yardım eder.
Diş köprüsü, kayıp dişlerden kaynaklanabilecek problemlerin önüne geçilmesinde mühim bir rol oynamaktadır. Bu köprüler diğer bir yandan çevresindeki dişlerin yerlerinden kaymalarının önüne geçerken, bunun beraberinde gülüşü güzelleştirmekte ve kişilerin tüketeceklerini daha iyi çiğneyip, daha kolay konuşabilmelerine yardım edecektir. Çeşitli diş ihtiyaçlarına uyum sağlayan diş köprüsü seçenekleriyle, size en uygun olanı bulmamanız için bir neden yok.