Diş Tedavisi

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir

Diş eti hastalığı, dişlerin etrafında yer alan ve onlara destek olan dokularda iltihap ve enfeksiyonun meydana gelmesidir. Bakterilerin diş eti dokusuna işlemesiyle, bağışıklık sisteminin vücudu muhafaza etmek için vermiş olduğu tepki iltihaplanma ortaya çıkmasına neden olur. İltihaplanma ise diş etlerinde kızarıklıktan şişkinliğe, kanamadan ağız kokusuna kadar birtakım belirtilere yol açar. Genellikle hastaların günlük hayatlarında ağız içi sağlığına özen göstermemesi, yeterli fırçalamama ve diş ipi kullanımına başvurmama ya da hatalı kullanım sebeplerinden kaynaklanır. Tedavisi yapılmaz ise enfeksiyon zaman geçtikçe diş etlerini çevreleyen kemiklere ilerleyerek çiğneme sırasında ağrı oluşturabilir ve diş kaybına sebep olabilir.

Diş etinde ortaya çıkan enfeksiyonlar diş etinin yapısında bozulmalara ve fark edilir belirtilere sebep olabilir ve ağzın farklı bölgelerini etkisi altına alabilir. Diş eti hastalığı sonrasında aşağıda yer alan belirtilere rastlanmaktadır.

  • Diş etlerinde şişkinlik
  • Diş etlerinin parlak kırmızı, koyu kırmızı ya da koyu mor rengine bürünmesi
  • Diş etleri ile temasa geçildiğinde hassasiyet yaşanması
  • Kanama
  • Dişlerin fırçalanmasının ardından fırçada pembelik görülmesi
  • Fırçalama ya da diş ipi kullanımı esnasında kan görülmesi
  • Uzun müddet boyunca var olan kötü ağız kokusu
  • Dişlerde gevşeme
  • Çiğneme esnasında ağrı
  • Dişlerin arasında siyah üçgeni andıran boşluklar meydana gelmesi
  • Dişlerin olduğundan uzun görünmesine yol açan diş eti çekilmesi.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları kötü ağız temizliği, sigara kullanımı, hormonlardaki farklılaşmalar, sistemik rahatsızlıklar ve ağız kuruluğuna yol açan ilaçların kullanılması gibi farklı etkenler ile bağlantılı olarak meydana gelebilir. Diş eti hastalığının ana çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

Gingivitis: Diş eti hastalıklarında en fazla Gingivitis yalanmakta olup, bu rahatsızlık en hafif yaşanan diş eti hastalığı çeşididir. Diş eti çizgisi boyunca dişlerde meydana gelen plak ve tartar sebebi ile karşı karşıya kalınır. Gingivitis belirtileri içerisinde diş etlerinde kızarma, şişkinlik ve fırçalama sırasında diş etlerinde karşılaşılan kolay kanama yer alır. Bu hastalık ayrıca hastalarda kötü ağız kokusuna da yol açabilir. Düzenli ağız bakımı yapılarak ve hekim kontrolleri ile bunun tedavisi yapılabilir ya da engel olunabilir.

Periodontitis: Gingivitis tedavisi yapılmadığı zaman hastalığın ileri seviyeye ulaşmasıyla ortaya çıkan ve daha ciddi olan bir durumdur. Diş etlerinin dişlere en yakın durumda olan kısmında zayıflığa yol açabilir. Bu durum dişler ve diş etleri arasında boşluk meydana getirerek bakterilerin bu boşluğa yerleşmesine ve daha büyük olumsuzluklara sebep olabilir. Diş etleri, çevre dokular ve kemiklerde iltihap durumu ile karşı karşıya kalınır. Kronik periodontitis zamanla ilerler ve diş eksilmesine neden olur.

Necrotizing Periodontal: Bu diş eti rahatsızlığı, diş etlerindeki dokunun ölmesine sebep olan ender bir durumdur ve genellikle bağışıklık sistemi problemlerinden kaynaklanır. Diş etlerinde ağrı, şişkinlik ve dokunun renginin griye dönmesi gibi belirtiler gözlenebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir