Diş Tedavisi

Diş Estetiğinde Doğal Görünüm: Kompozit Dolguların Rolü

Diş Estetiğinde Doğal Görünüm

Dişlerin genel görünüşündeki problemler, insanların sosyal yaşamlarında tesirli olan en mühim etkendir. Göze hitap eden, gülündüğünde ahenk içinde sıralanan dişler, insanların hayatlarına olumlu etki bırakır ve bu görüntü kişisel bakımın en tesirli bulgularındandır. Güzel bir gülüş, insanın iletişimini ve kendine olan güvenini ciddi bir biçimde fazlalaştırarak özel ve iş yaşamlarında sahip olduğu mutluluk ve başarının fazlalaşmasını sağlamaktadır.

Dişlerin sıralanışındaki var olan bozukluklar, diş boşluğunda yer alan geniş boşluklar ya da rengi koyulaşan dişler gülüşünüzü kötü yönde etkilemektedir. Bunun beraberinde; daha evvel yapılmış rengi ve uyumu kötü olan kaplamalar, koyulaşan dolgular ve diş eti problemleri de gerek ağız ve diş sağlığınıza gerek de estetik yönden görüntünüze kötü yönde etki etmektedir.

Bütün bu nedenlerden dolayı diş estetiği işlemleri, insanın ruh ve genel sağlığına iyi yönde katkıda bulunmak için son derece mühimdir. Sahip olduğu dişlerin görünüşünden rahatsızlık duyan her insan yaptıracağı bir uzman muayenesinin ardından kendisine en doğru planlanacak tedavi metoduyla arzu ettiği görünüme ulaşabilmektedir.

Tek Seansta Diş Estetiği

Yaşadığımız dönemde, estetik kaygıyla yaptırılmış olan diş tedavilerinin kısa zaman içinde yapılmasına imkan kılan diş doktorluğu teknolojileri yer almaktadır.

Yaprak porselen işlemi, tam seramik köprü işlemleri ve porselen dolgu gibi estetik diş tedavileri tek bir seansla bitirilebilmektedir. Diş ölçüsü almak için yapılan hazırlığı takiben dijital kamera aracılığı ile alınmış olan görüntü, bilgisayar alanına 3D olarak yansıtılır. Doktor ve hasta yeni dişin görüntüsünü bilgisayar alanında beraber değerlendirilir. Bu zamanın sonunda; yeni diş, cihaz tarafından özel porselen bloklardan kazınarak hazır edilir.

Böylece; estetik diş çözümlerine, günlerce deneme yapmadan, hassasiyet sorunu yaşanmadan bir günde erişebilmektedir.

Bu sistemle yapılan porselenlerin yapısında metal yer almamaktadır. Yapısı, dişin orijinal yapısına en yakın üründür; ayriyeten ışık geçirgenliğiyle de orijinal dişlere benzer niteliktedir.

Diş Beyazlatma Uygulaması

Dişlerin yapısındaki mikroskobik boşluklar kahve, sigara, çay ya da bazı farklı gıdalar tüketilmesi diş renklerinin koyulaşmasına yol açar. Beyazlatma uygulamasıyla dişlerin üstüne yapılan preparatlar; dişlerin koyulaşmasına sebep olan faktörleri dişlerin yapısından uzaklaşır.

Beyazlatma işleminin dişlere bir zararı bulunmamaktadır. Diş beyazlatma uygulaması; mevcut renge göre yapılacak uygulamayla birkaç seans uzayabilmektedir. Ayriyeten özel bir teknikle hasta, uygulamayı; iş yerinde veya evde tek başına yaparak beyazlatmaya devam etmektedir. Dişin; yapısı, yaşı ve ilk rengine göre 2-3 ton beyazlaşması mümkündür.

Kompozit Dolgular

Ön kısımdaki dişlerde kimi zaman çapraşıklık sorununun çözülmesinde, kimi zaman meydana gelmiş olan çürük ve kırık dokularının restorasyonları için yapılan ya da ufak veya kısa görülen dişlerin genişletilmesi çalışmalarını uygulamak için yapılan işlemlerdir. Bu çalışmalarda yapılan kompozit dolgular tıpatıp hastanın diş rengine ışık geçirgenliğine uyum sağlayacak biçimde tercih edilip ardından diş formlarına özen göstererek yapılırlar. Bu kademelerin ardından doğru form verme ve cila işlemleriyle uygulanan bolding işlemlerinde estetik gülüş yakalanıp, uygulanan dolgular dişlerle aynı renk tonuna ve parlaklığa sahiptirler. Kimi zaman dişlere hiç dokunmadan yalnızca belirli yerlere yapılarak uygulanan bir işlem olduğundan dolayı estetik diş doktorluğunun minimum işlem niteliği açısından ön plana çıkan unsurlardan bir tanesidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir