Diş Tedavisi

Çocuklarda Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda diş sağlığı sağlanması adına birtakım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Çocuklarda diş sağlığı için, ideal yaşa ve ağız büyüklüğü ile uyumlu yumuşak kıllara sahip bir fırça tercih edin. Ufak başlıklı ve ergonomik bir fırça kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun fırçayı rahatça kavrayabilmesi için fırça sapının ideal büyüklükte olmasına özen gösterin. Çocukların dişlerini gün içerisinde en az iki defa, sabah ve akşam olacak şekilde fırçalamaları mühimdir. Çocuklarda diş sağlığı için yemek sonrası dişler doğru tekniklerde fırçalanmalıdır.

Çocuklarda Diş Sağlığı Neden Önemlidir?

Sağlıklı dişler sayesinde çocuklar doğru bir şekilde beslenebilir. İyi bir çiğneme işlevi, doğru besinleri öğütüp sindirmelerini ve gıdalardan yeterli düzeyde yararlanmalarını sağlar. Dişler, doğru seslerin meydana getirilmesinde mühim bir role sahiptir. Çocukların düzgün bir biçimde konuşabilmesi ve diş kabiliyetlerini geliştirebilmesi amacıyla sağlığı iyi olan dişlere ihtiyaç duyulur.

Hoş görünen ve sağlıklı dişler, çocukların özgüvenli olmasını sağlar. Dişlerde çürük ya da bozukluk olduğunda özgüven düşüklüğü yaşanabilir. Çocuklarda diş çürüğü sıklıkla karşı karşıya kalınan bir problemdir.

Doğru diş temizliği ve beslenme davranışları ile çocuklarda diş çürüğüne engel olunabilir. Diş çürüğü, ağrı, iltihap ve diş eksilmesi gibi ciddi problemlere sebep olabilir. Diş sağlığı muayeneleri, çocuklarda erken teşhis ve erken tedaviye olanak sunar. Erken dönemde fark edilen diş çürükleri ya da diş sorunları, daha az invaziv tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir. Çocuklara doğru diş fırçalama teknikleri detaylı şekilde gösterilmeli, daha sonrasında ise diş ipi kullanma davranışı da kazandırılmalıdır.

Dişlerin Temizliği ve Diş Fırçalama Teknikleri Nelerdir?

Dişlerin hijyeni ve doğru diş fırçalama yöntemleri çocukların sağlıklı bir ağız temizliğine sahip olmaları için mühimdir. Çocuklar için ideal yaşa ve ağız boyutuna uyumlu yumuşak kılları olan bir fırça tercih edilmelidir. Ufak başlıklı ve ergonomik bir fırça çocuğunuz için uygun olacaktır.

Çocuğunuzun fırçayı rahat bir şekilde kavrayabilmesi için fırça sapı ideal büyüklükte olmalıdır. Çocuklar gün içerisinde en az iki defa dişlerini fırçalamalıdır. Diş fırçası hafif bir şekilde eğik tutularak ağız içine yerleştirilmelidir. Ağız içerisindeki diş fırçası hem diş hem de diş etlerine belirli bir açı ile tutulmalıdır. Bu açı ise 45 derecedir. Ufak, dairesel hareketler ile dişler fırçalanmalıdır. Bilhassa dişlerin iç ve dış yüzeyleri fırçalanırken dikkat edilmelidir. Diş fırçası ağzın her noktasına temas edecek şekilde hareket ettirilerek bütün yüzeyler temizlenmelidir. Dilin üstünü de hafif bir şekilde fırçalanarak dil hijyeni sağlanmalıdır. Diş fırçalama uygulaması en düşük 2 dakika süresince devam ettirilmelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir