Kişiler yaşamının bir evresinde çene eklemlerinde rahatsızlık duyabilir. Çene eklemlerinde bozukluk, üst ve alt çeneleri birbirlerine birleştiren kas ve eklemlerin yanlış çalışmasından oluşur. Çene eklemlerinde yahut çiğneme kasında duyulan sancı ve kıtırtı sesleri çene eklem bozukluklarının semptomlarından birkaçıdır.
Çene Eklem Probleminde Yapılan Tedavi Teknikleri Nelerdir?
Çene eklemi problemi tedavi tekniğinde ilk olarak operasyonsuz tedavi teknikleri uygulanmalıdır. İlk olarak yumuşak besinler yenilmelidir, eklem dinlenmesi test edilmeli, kas ve sancı spazmını düşürmek için fizik ve ilaç tedavileri yapılmalıdır. Bu teknikler test edildiği durumda bile şikayetler azalmıyorsa çene cerrah doktoruna kontrole gidilmelidir.
Diş hekimine başvurduğunuzda, gerçekleştirilen muayene sonucunda rahatsızlığınızın durumuna uyacak şekilde tedavi yöntemi olarak gece plağı yahut splint adı verilen ekipmanlar tavsiye edilmektedir. Şayet şikayet diş gıcırdatma ya da sıkma ise, ağızdan alınan ölçülere uygun özel olarak hazırlanmış olan splint, gece boyunca üst dişinize uygulanarak çiğneme kuvvetini ve sürtünmeyi minimuma indirmektedir. Başka bir teknikse eklem ve kas içerisine uygulanan enfeksiyondur. Bu teknik de kasta ferahlama temin edilebilir. Bu tedavilerden de başarılı bir şekilde geçilmemiş ise çene cerrahi tekniğine başvuru yapılabilir.
Üç- altı ay içerisinde operasyonsuz tedavi tekniğiyle belirtileri gerileyemeyen kişilerde cerrahi işlem gerekli olabilir.
Çene Eklemi Problemi Semptomları Nelerdir?
Çene eklem probleminin semptomları genel olarak;
- Ağız kayması durumu ve tam açılamamış olması
- Kulaklarda ve başta sancı
- Kilitli kalan ya da takılan çeneler
- Çenenin hareketinde farklılaşma ve çene kasında duyarlılık
- İlerleyen durumlarda da yeme dışında muhabbet ederken dahi eklem sancılarının meydana gelmesi ve ağız hareketini yapamamak gibi semptomlar ile kendisini belli eder.
Çene Eklemi Problemine Neden Olan Durumlar Nedir?
- Devamlı dişlerin sıkılması ve uyurken gıcırdatmak
- Estetik bozukluk, uzun müddet omuz ve başın ön tarafta durması
- Kendiliğinden olan bozukluk
- Darbe neticesi meydana gelen çene kırığı
Ayrıntılı bir teşhis ve tedavi tekniği için diş doktoruna mutlaka kontrollere gidilmelidir.