Diş Tedavisi

Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Yaşam Tarzı Önerileri

Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Yaşam Tarzı Önerileri

Çene operasyonu genelde alt çenesi ile üst çenesinde uyumsuzluk olan kişiler için uyumu temin etmek adına uygulanır. Ortodonti tedavisiyle beklenen düzelme olmayan kişilere cerrahi uygulamalarla düzenlenmesi amaçlanır. Bu sebep dolayısıyla tedavi çene cerrahi bölümü tarafından ilerler.

Çene içerisinde yer alan uyumsuzluk, nefes alıp verme, muhabbet etme, yemek yeme gibi birden çok açıdan etki görmeye yol açar. Uzun zamanlıysa çene eklemi hastalıklarının meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bu gayeyle hekiminiz sizlere en doğru tedavi yöntemi planlaması yapacak ve çene operasyonunuzu uygulayacaktır. Bu konuda dikkatli olunması gerekli olan en mühim husus iyi bir hekim seçimi olacaktır.

Çene Operasyonunun Ardından Beslenmenin Nasıl Olması Gerekir?

Çene operasyonunun ardından beslenme son derece merak duyulan hususlar içerisinde bulunur. Bu durumun beraberinde operasyonun ardından öğrenilmesi gereken birtakım ayrıntılar da yer alır. Mesela operasyonun ardından belirtiler olacağı her daim unutulmamalıdır. İyileşme dönemi hastadan hastaya değişebilir.

İlk dönemler yemede ve konuşmada çok güçlük yaşandığı sanılırsa yanınızda kesinlikle sizlere yardımcı olacak bireyler bulunmalıdır. Uygun bakım, tavsiye edilen ilaçların rutin kullanılmasıyla belirti ve enfeksiyon tehlikesi minimuma düşecektir. Çene operasyonunun ardından beslenme aşağıda verilen gibi olması gerekir;

  • İlk 14 gün sıvı gıdalar ile beslenme temin edilmelidir.
  • Dikişi zorlamamak için sıvı besinler ve su tüketimi fazlalaştırılmalıdır.
  • On dördüncü günün sonuna gelindiğinde ezilen, yumuşak besinler tüketilebilir.
  • Acele etmeksizin çiğneme işlevlerini tekrardan kazanmak bu adımda mühim olmaktadır.
  • Çok soğuk yahut çok sıcak yiyeceklerden çene ameliyatı sonrası uzaklaşılmalıdır.

Dişinizi zorlamadan temizlemeyi sürdürmeli, ağız temizliğine dikkat etmelisiniz. Birtakım hallerde çene operasyonunun ardından beslenme gibi merak uyandıran başka husus da uyuşukluktur. Sinir hasar durumu bazı durumlarda birtakım kişilerde görülebilir. Genelde alt dudakta karşılaşılan uyuşma zaman içinde geçmeye başlar. Altı ay ile bir yıl aralığında bu uyuşukluk normal olarak kabul edilir.

Çene Ameliyatı İç Dikişleri Ne Zaman İyileşme Gösterir?

Operasyonun ardından iç dikiş de çok mühimdir. Kişinin hali ve doğru bakımı bu zamanı azaltır. Genelde bu adımda iç dikişin iyileşme göstermesi on dört güne ulaşabilir. Tüm bünye ve operasyon değişiklik gösterdiğinden dolayı iyileşme dönemi hastadan hastaya da farklılaşır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir